Üdvözlünk a gödi foci honlapján!

AZ EGYESÜLET

Gödi labdarúgás 100 éve, a teljesség igénye nélkül

A Felsőgödi TK 1920-ban alakult meg, örökös tiszteletbeli elnöke Kovács Mihály volt. Az egyesület labdarúgó csapata a KÖLASZ által szervezett I.- II. osztályban szerepelt felváltva.
Színe: kék-fehér.
Az Alsógödi Sport Egyesület 1923-ban alakult, 39 sportszerető férfi „egységes akaratából”. Az egyesület színe lila-fehér, célja az ifjúság hazafias nevelése, testi erő fejlesztése.

A 30-as években a Rákóczi úti sporttelep megépítése Matirkó Ervin községi főjegyző és Kovács Mihály az FTK elnökének érdeme. Az Országos Testnevelési Tanács (OTT) a Felsőgödi levente sport-pálya bekerítésének céljaira 2000 pengőt adományozott. Húsvét vasárnapján megtartott pályaavatón Kovács Mihály, az FTK elnöke mondott köszönetet mindazoknak, akik a bekerített sportpálya létrehozásában részt vettek. A sporttelepet 2 méter magas kerítés fogta körül.
Alsógödön nem volt sportpálya, mikor bajnokságba neveztek, akkor az FTK-tól bérelték, alkalmanként 4 pengőért. Az ASE 1941-ig működött. 1942-ben Alsógödön a levente mozgalom keretében újjászerveződött a csapat, Nagy István a légierő tisztje vezetésével. Felsőgödön is megalakult a levente csapat.
A II. világháború viharai a Felsőgödi sporttelepet is tönkretették. A háború után, 1945-ben újjá kellett építeni. Ehhez nagy segítséget nyújtottak az akkori kisiparosok és a helyi sportbarátok. A sporttelep újjáépítésében is sokat tett Kovács Mihály, a sportkör akkor elnöke. Az 1930-as években a KÖLASZ válogatottban több Felsőgödi játékos is volt. (Steuer, Velcsey, Förster, Perényi, Molnár, Fogarassy, Ács)
A harcok elmúltával mindkét gödi csapatnál előkerültek a mezek. Mindkét gárda a megyei bajnokságok 2. vonalában szerepelt.
A Felsőgödi TK 1945 után egészen az 1960-as évek végéig társadalmi alapon működő egyesület volt. A labdarúgó mérkőzések átlagos nézőszáma 800-1000 fő volt. A csapatok szüreti bálok, magyar nóta estek, operett rendezvények bevételeiből egészítették ki bevételeiket.
A Felsőgöd – Alsógöd meccsek felértek egy akkori Ferencváros – Hungária rangadóval. 1950-től megkezdődtek az erőszakos átalakítások. A polgári hagyományokkal rendelkező egyesületek neveit megváltoztatták.
Az FTK neve 1953-tól Felsőgödi Vörös Meteor lett.
Az ASE előbb SZIT, majd DISZ SE lett. 53-ban az Alsógödi Petőfi SE nevet kapta. 1955-ben az ország összes Petőfi nevet viselő egylete a Bástya néven szerepelt.
Az 1960-as évek végén új elnököt választott a Felsőgödi TK közgyűlése, Kishonti István személyében. Az ő nevéhez fűződik a Felsőgödi női kézilabdázás versenyszerű beindítása. 1967-ben megalakul a Felsőgödi TK öregfiúk csapata mely 1970-től PENOMAH – Váci Húsos néven folytatja.

„A kék-fehér dresszünkön megkopott a szín, de a dressz alatt még él a Felsőgödi szív!”
Elérkezett 1970. január elseje, ez volt ugyanis Felsőgöd és Alsógöd közigazgatási egyesítésének napja. A két egyesület (FTK-GödiTK, az ASE – Gödi TSZ SE néven) 1973 végéig külön működött.
1974. január 20-án a Gödi TK és Gödi TSZ SE összevont közgyűlést tartott.
A közgyűlés döntése alapján a nagyközség területén lévő új sportegyesület neve: Gödi TK. A gyűlés egyhangú szavazással a Gödi TK elnökének Kishonti Istvánt, két elnökhelyettesnek Juhász Imrét (Felsőgöd) és dr. Gyenes Leventét (Alsógöd) választotta meg.
1978-ban az egyesület elnöke, Kishonti István hivatali elfoglaltsága miatt lemondott. A Gödi TK rendkívüli közgyűlése Juhász Imrét választotta meg az egyesület új elnökének.
1977-ben osztályozó mérkőzéseken a GÖDI TK feljut a megyei I. osztályba, és ott a középmezőnyhöz tartozott.
Ezt az örökséget vette át 1980. januárban a nagyközség új sportköre, amely a Gödi-Dunamenti TSZ SK néven vált ismertté. Ennek elnöke dr. Gyenes Levente, függetlenített ügyvezető, elnöke Nagy Zsigmond lett. Egy régi Felsőgödi sportember, Balázsovits János is tagja lett a Gödi TSZ SK elnökségének. Ő a labdarúgó szakosztály elnöki tisztét töltötte be. Várhídi Pál mesteredző 1983-ban eltávozott a Gödi TSZ SK-ból. A sportkör elnöksége Bundzsák Dezsőt, a Vasas volt válogatott labdarúgóját bízta meg. Az edzőcsere jól jött a labdarúgó csapatnak, mivel az 1983-84. évi megyei I. osztályú bajnokságot megnyerték és feljutottak a Nemzeti Bajnokság III. osztályába. 1984-ben megnyeri a Szabadföld Kupát a Videoton stadionjában, Ménfőcsanak ellenében. Ezek az eredmények kiemelkedők a Felsőgödi-Alsógödi labdarúgás történetében.

1985-86-os szezon végén kiesik az NB III-ból a csapat. A 87-88-as bajnokság végén pedig a megyei I. osztályból is. Ekkor a TSZ befejezi a támogatást.

1988 nyár-ősz fordulóján a gödi tanács létrehozza a Gödi Sport Egyesületet. A Gödi SE első elnöke Bagócsi Sándor, az első számú csapat edzője Gergely Tibor.

1990-től a csapat megyei II. osztályban szerepelt.

2006-ban megalakult a Gödi LC, aki a GSE nevében – minden jog alapot nélkülözve – benevezett a megyei II. osztályba, így a GSE a megyei harmadosztályba kényszerült.

Jelenleg a GSE újra a másodosztályban szerepel,200 feletti utánpótláskorú-, közel 30 női- és 100 feletti számú felnőtt- és öregfiúk játékosa van, de ez már a jelen története.

A GSE-t később Tóth B. Zoltán, ma dr. Horváth László elnök vezeti.

Források:
Gödi Körkép
Gödi Hírlap
Gödi Almanach
Duna Vidék Felsőgöd és Környéke


Simkó Géza írása (Köszönjük!!)
Gödi SE - Labdarúgó Szakosztály
2131 Göd, Sporttelep Erdész u. 1.